Industrii
AcasăActual”Antreprenorii vor avea mai mult spațiu să se dezvolte”. Alaiba a anunțat...

”Antreprenorii vor avea mai mult spațiu să se dezvolte”. Alaiba a anunțat un pachet de modificări care va reduce birocrația

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a anunțat astăzi, 05 decembrie, în cadrul unui briefing de presă despre un pachet de modificări regulatorii prin care se propune reducerea drastică a barierelor birocratice, diminuarea poverii administrative, eliminarea cerințelor și hârțoagelor deseori inutile care sunt inclusiv o sursă de corupție. Astfel, Alaiba a spus că antreprenorii vor avea mai mult spațiu să se dezvolte. 
Potrivit lui, pachetul de azi se referă la unele simplificări pe domeniul relațiilor de muncă, pe simplificarea controalelor, pe eliminarea unor proceduri depășite de timp și coruptibile.
”Vrem să venim cu modificări la Codul muncii, care la moment conține multe prevederi care complică și îngreunează munca antreprenorilor și le impune cheltuieli suplimentare. Propunem ca unele prevederi care astăzi sunt obligatorii prin lege, să devină opționale: evidența zilnică a orelor de muncă, programarea anuală a concediilor, existența regulamentelor interne, existența precontractelor, efectuarea preavizărilor și cererilor despre începerea concediului, comunicarea cu angajații prin panouri informative”, a declarat Alaiba.
Totodată, el a spus că adițional, în domeniul relațiilor de muncă se propun: permiterea semnării contractelor individuale de muncă pe durată determinată cu salariații angajați în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, fără limitări; eliminarea raportărilor privind salariații către centrele militare, informație care deja există în resursele administrative; excluderea obligativității achitării indemnizației de concediu în avans; excluderea obligativității utilizării doar a cursului BNM pentru salariile stabilite în valută, astfel fiind permise cursurile altor bănci, agreate de părți, etc.
 
Referitor la controale, ministrul a menționat că acestea sunt una din principalele probleme pentru antreprenori, în special cei începători. ”Controalele comportă risc de abuzuri și corupție. Azi propunem ca, în cazul agenților economici care activează mai puțin de trei ani, organele de control să nu poată aplica amenzi, efectuând doar controale consultative, cu excepția cazurilor grave și repetate. Organul de control va fi obligat să transmită agentului economic „listele de verificare” prin care antreprenorul se informează despre ce anume se va inspecta. Totodată, antreprenorilor li se oferă dreptul de a înregistra video și/sau audio acțiunile inspectorilor, lucru care acum nu le este permis antreprenorilor. Credem că aceste măsuri vor preveni și descuraja corupția din procesul controalelor de stat”, a precizat Dumitru Alaiba.
De asemenea, el a mai spus că, una din cele mai umilitoare proceduri birocratice din țara noastră este așa-numitul „pașaport albastru” în domeniul alimentației publice: ”Peste 30 mii de oameni trec, sau ar trebui să treacă printr-un tratament înjositor an de an. Cei care nu vor să treacă, plătesc mită – lucru cunoscut de toți. Azi propunem eliminarea acestei proceduri și substituirea ei cu o adeverință eliberată de medicul de familie doar persoanelor care pot crea riscuri pentru consumatori prin lucrul cu produsele alimentare și alte activități. Iar examinările se vor putea face în orice instituție medicală”.
În același timp, pentru a reduce numărul mare de adresări și petiții de interpretare din partea antreprenorilor către autoritățile publice se va introduce obligația de publicare a notelor informative la actele normative în Monitorului Oficial în format electronic. Asta ar ajuta comunitatea de afaceri să înțeleagă mai bine modificările efectuate în legislație și urmările aferente. În plus, va spori transparența instituțiilor publice, susține Alaiba.
Modificările au fost elaborate de către Ministerul Economiei, în comun cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru în cadrul grupului de lucru pe dereglementare.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
-3.4 ° C
-2.8 °
-3.4 °
92 %
2.1kmh
0 %
sâm
2 °
Dum
-2 °
lun
-0 °
mar
-1 °
mie
-2 °
Intertext ro DI-4356