AcasăComerțANRE: Decizia din 16 iulie nu putea influența creșterea prețurilor cu amănuntul...

ANRE: Decizia din 16 iulie nu putea influența creșterea prețurilor cu amănuntul la combustibil

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prezentat astăzi o serie de precizări în contextul ultimelor majorări de către unele companii a prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților. Potrivit instituției, decizia aprobată vineri, 16 iulie, nu se referă la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților și, prin urmare, nu putea influența creșterea prețurilor la pompă la stațiile de alimentare.

După o analiză pe piața internațională a produselor petroliere, se constată că în perioada 1 – 16 iulie, media cotațiilor Platts s-a majorat cu 567,85 lei/tona la benzină, 209,6 lei/tona la motorină și 991,89 lei/tona la gazul lichefiat, fapt care influențează direct asupra prețului final stabilit de către operatori. „Or, în conformitate cu Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, prețul de comercializare a fiecărei partide de carburanți se stabilește de fiecare agent economic la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia, care este determinat reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts și a ratei oficiale medii de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare zilei efectuării importului. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru partidele noi se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acestora, în ordine cronologică”, indică ANRE.

Pentru determinarea prețurilor maximale de fiecare operator, ANRE publică zilnic pe pagina sa oficială web media cotațiilor Platts și media ratelor de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare. Pentru o înțelegere mai bună a dinamicii prețurilor de comercializare a produselor petroliere, ANRE recomandă tuturor părților interesate să acceseze pagina electronică a Agenției www.anre.md în vederea familiarizării cu indicatorii care stau la baza formării acestora.

Totodată, pentru a exclude eventualele situații de încălcare a prevederilor Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, Agenția a solicitat de la operatorii care au admis creșteri de prețuri, prezentarea în regim de urgență a informațiilor relevante pentru a fi supuse verificărilor.

În același timp, sursa citată informează despre faptul că Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 16 iulie privind modificarea Hotărârii din 14 iunie a fost aprobată în regim de urgență, urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării cu carburanți a sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective.

foto: anre.md
Sursa: moldpres.md

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică”

Noi deschidem o nouă rubrică pe YPNews sub denumirea "Trei întrebări fără politică". Oaspeții rubricii vor fi, în general, oameni de afaceri, însă sperăm...
Politrans Logist Ro DI-4399
Chișinău
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.7 °
66 %
4.1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
24 °
lun
20 °
mar
18 °
mie
17 °
Imona Grup ro DI-4368