Un prim aspect important al războiului din Ucraina este faptul că exporturile moldovenești în 2022 au explodat. Dacă în 2021 au totalizat 3,1 miliarde de dolari, în 2022 am avut 4,3 miliarde de dolari. Despre aceasta a comunicat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 24 martie, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Analistul economic a menționat că asupra activității agenților economici moldoveni, în special a celor din domeniul transportului, războiul din Ucraina le-a adus venituri financiare. În 2022, estimativ, volumul serviciilor de transport, de mărfuri și de pasageri, a ajuns la 480 de milioane de dolari. Dintre acestea, până la 150 de milioane de dolari au fost generate de deservirea, fie a pasagerilor, fie a mărfurilor, care au venit din Ucraina sau au plecat spre Ucraina.
Economistul susține că în 2022, pe fundalul războiului din Ucraina, transportând din și spre Ucraina, mărfuri, brusc a crescut volumul de servicii transportate pe cale ferată. Aproape s-a dublat față de 2021, ajungând la 1,2 miliarde de tone/km. „Au crescut volumele, dar și prețul au crescut. În felul acesta, în 2022, căile ferate pentru prima dată au făcut majorări substanțiale de salarii, achitând datoriile, au început să facă investiții. În principiu, căile ferate în 2022, volumul de servicii transport realizat, a fost cel mai mare din ultimii 14 ani”, a spus economistul.
Veaceslav Ioniță a remarcat că bugetul național în 2022, datorită reducerii consumului populației, a avut o creștere modestă. Însă, refugiații ucraineni au contribuit la formarea lui. „Suma minimă generată de către refugiați în bugetul național, estimativ, din TVA, accize, asigurări sociale, medicale și alte tipuri de impozite și taxe, în primul trimestru anul trecut a fost de 150 de milioane de lei, în trimestrul doi – 550 de milioane de lei, trimestrul trei – 560 de milioane de lei, trimestrul patru – 590 de milioane de lei. Total, în bugetul național, care anul trecut a avut o situație nu dintre cele mai plăcute, refugiații ucraineni au adus cel puțin 1,8 miliarde de lei”, a remarcat Veaceslav Ioniță.
Vorbind despre structurile de cazare, în 2022, toate hotelurile motelurile, care erau aproape falimentate din cauza pandemiei, și-au revenit și au cazat cei mai mulți străini – 162 de mii de persoane, dintre care aproape 80 de mii erau din Ucraina.
Totodată, în ultimii zece ani, potrivit analistului economic, investițiile ucrainenilor în Republica Moldova au crescut de două ori, de la 27,6 milioane de dolari în 2010 la 53,9 milioane de dolari în 2021. În 2022, deși nu sunt datele, Veaceslav Ioniță este sigur că volumul acestora a crescut.