Industrii
AcasăActualAlexandr Slusari: SA Macon și-a sistat activitatea. Radu Marian spune că informația...

Alexandr Slusari: SA Macon și-a sistat activitatea. Radu Marian spune că informația nu este adevărată

Vineri, 30 septembrie, Combinatul de Materiale de Construcții din Chişinău SA Macon și-a sistat activitatea. Aproape 300 de angajați au fost concediați. Compania achita anual în bugetul public național 20-25 milioane de lei. Anunțul a fost făcut astăzi, 03 octombrie, de ex-deputatul, Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, pe pagina de Facebook. Pe de altă parte, deputatul PAS, Radu Marian, a răspuns printr-un comentariu că, informația privind închiderea definitivă a întreprinderii nu este adevărată.

”Concurența neloială din Transnistria până la urmă a distrus cea mai veche întreprindere din Moldova. Industria noastră din domeniul materialelor de construcție nu rezistă cu tarife la gaz de 27 ori mai mari față de companiile din stânga Nistrului. Apare întrebare logică: ce au făcut autoritățile noastre pentru susținerea producătorilor autohtoni în această situație? Din păcate, tradițional totul s-a rezumat la declarații sterile”, a scris Slusari.

Astfel, Slusari a spus că Ministrul Economiei Sergiu Gaibu, direct responsabil pentru politici în domeniul industrial, în genere nu a reacționat adecvat la apelurile și scrisorile Maconului și a altor întreprinderi din domeniu. Iar viceprim-ministrul Andrei Spînu, a acționat politic. Pe 2 august a convocat ședința cu participarea SA Macon, producătorul de ciment Lafarge, întreprinderea din ZEL Taraclia, care produce teracotă, și Fabrica de Sticlă.

”Gaibu a dat vina pe Consiliul Concurenței și a spus că oricum nu rămânem fără cărămidă. Adică, a reacționat  în stilul lui de ONG-ist. Dacă ceva, totul vom importa, și trebuie să vă adaptați la scumpiri. Spînu le-a garantat ajutor din partea statului. Așa că Macon s-a închis vineri cu garanțiile lui Spînu. Iar autoritățile noastre continuă să vorbească despre interes național,  dar, totodată, susțin întreprinderile din zona separatistă, care nu plătesc nici un bănuț în bugetul public național și acceptă distrugerea industriei naționale, care asigură mii de locuri de muncă și achită impozitele în Moldova. Chișinău eliberează lunar autorizații de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița, permite tranzacțiile valutare pentru companiile transnistrene prin intermediul sistemului bancar moldovenesc, admite exporturi din regiunea secionistă în conformitate cu Acordul de Liber Schimb cu UE și nu impozitează importul în Transnistria, ratând anual minimum 4 miliarde lei”, a mai adăugat Slusari.

Totodată, deputatul PAS, Radu Marian a spus că, informația privind închiderea definitivă a întreprinderii nu este adevărată. El spune că a fost conservată producerea, mai ales că în timpul sezonului rece cererea de obicei e mai mică. ”Știu că acum Ministerul Economiei consultă în interiorul guvernului un proiect de lege care să abordeze această problemă. Se propune introducerea unei taxe de echilibrare, care va fi aplicată pentru mărfurile produse în regiunea transnistreană (unde gazul e mult mai ieftin), la producerea cărora se utilizează un consum înalt al resurselor energetice. Sper ca proiectul să fie înregistrat cât mai curând și să ajungă în Parlament”, a precizat Radu Marian.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410