Industrii
AcasăActualAlbinele pot crește randamentul agricol cu 40%. În Moldova a fost creată...

Albinele pot crește randamentul agricol cu 40%. În Moldova a fost creată platforma BeeProtect pentru protejarea albinelor

Conform datelor oficiale, actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 260 de familii de albine, îngrijite de circa 7 mii de apicultori. Experții confirmă că polenizarea culturilor agricole poate spori recoltele cu până la 40 la sută. În contextul eforturilor de protejare a albinelor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere privind dezvoltarea soluției digitale de protejare a albinelor BeeProtect, care a devenit un instrument de comunicare obligatoriu pentru apicultori și agricultori, reducând riscurile de intoxicare a albinelor cu produse fitosanitare.

Sistemul BeeProtect.md este o platformă de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor privind stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor prelucrate.

„Albinele sunt cele care ne demonstrează că doar având o organizare structurată și o predispoziție de a lucra prin cooperare, pot fi atinse performanțe. Oamenii încă nu au învățat acest lucru. Cu prilejul Zilei Mondiale a Albinelor, vin cu îndemnul să avem grijă de albine, întrucât acestea sunt garantul unor recolte bogate. În acest scop a fost creată platforma BeeProtect și ne dorim ca în perioada următoare să ne bucurăm împreună de rezultate pozitive”, a transmis Iurie Scripnic, secretar de stat al MAIA.

În cadrul evenimentului, oficialii împreună cu reprezentanții Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova au făcut schimb de opinii cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse în scopul protejării albinelor. Astfel, s-a atras atenția asupra înăspririi sancțiunilor aplicate pentru folosirea produselor fitosanitare neînregistrate, păstrarea și extinderea habitatelor, extinderea suprafețelor de  plante melifere, facilitarea și simplificarea procedurilor de amplasare a stupinelor în păduri, promovarea beneficiilor consumului de miere și a produselor apicole, crearea condițiilor de dezvoltare a afacerilor apicole.

Menționăm că, de la începutul anului 2023, toți fermierii care intenționează să trateze culturile cu produse fitosanitare trebuie să se înregistreze în sistemul BeeProtect și să indice pe hartă limitele terenului pe care urmează să lucreze. De asemenea, producătorii agricoli vor fi obligați să notifice în sistemul informațional despre aplicarea tratamentelor cu cel puțin 48 de ore înainte de tratare, indicând exact data și ora efectuării lucrărilor, denumirea produsului de uz fitosanitar sau fertilizant, norma de consum al produsului etc.

Sistemul BeeProtect a fost dezvoltat la inițiativa Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, cu participarea Ministerului Agriculturii, a asociațiilor de producători agricoli, a ANSA și a Agenției e-Guvernare, susținută de USAID.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
26.2 ° C
26.2 °
26.2 °
27 %
6.7kmh
0 %
mar
26 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
18 °