Industrii
AcasăActualAlaiba, în cadrul consultărilor publice: Ministerul Economiei a inițiat un pachet de...

Alaiba, în cadrul consultărilor publice: Ministerul Economiei a inițiat un pachet de modificări regulatorii menite să reducă barierele birocratice

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a demarat activitatea mai multor grupuri de lucru, care elaborează initiative legislative, de reducere a birocrației și de simplificare a proceselor de activitate a întregului mediu de afaceri. În acest sens, Ministerul Economiei, a inițiat un pachet de modificări regulatorii, menite să reducă barierele birocratice și să diminueze povara administrativă. Alaiba a participat astăzi, 23 ianuarie, la consultările publice unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile, partenerilor de dezvoltare și ai altor sectoare relevante.
”Reglementarea activității mediului de afaceri, susținerea în continuare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, promovarea oportunităților economice ale țării și digitalizarea economiei sunt doar câteva dintre obiectivele cheie pe care le-am propus, ca instituție, în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2023”, a menționat Alaiba pe Facebook.
Totodată, în calitate de ministru al Economiei a prezentat viziunea strategică și cele mai importante obiective din plan, printre care pot fi enumerate: facilitarea, îmbunătățirea și dereglementarea activității mediului de afaceri; susținerea în continuare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii; promovarea oportunităților economice ale țării; digitalizarea economiei; îmbunătățirii guvernanței corporative a întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital public; intensificarea cooperării economice și promovării oportunităților economice; dezvoltarea infrastructurii calității și supravegherea pieței; consolidarea diplomației economice și promovării exporturilor.
În cadrul discuțiilor, el a menționat: ”Este foarte important să ajutăm mediul de afaceri, prin simplificarea metodelor de raportare și a relațiilor de muncă. Ministerul Economiei a venit cu inițiativa de a simplifica modul de raportare a companiilor și de reducere a raportării către stat, doar la un singur document anual. Lipsa de birocrație încurajează reprezentanții business-ului, făcându-i să activeze legal și să progreseze. Astfel, resursele vor fi folosite eficient în dezvoltarea companiilor, optimizarea activității și creșterea competitivității acesteia”.
De asemenea, Ministerul și-a propus să eficientizeze serviciile electronice, comerțul electronic pentru a atinge un nivel mai ridicat al economiei țării noastre.
În cadrul consultărilor, au fost menționate și alte obiective importante ale Ministerului Economiei pentru anul 2023, printre care – adoptarea Strategiei naționale de dezvoltare a economiei și a unui șir de programe, care vor facilita implementarea și operaționalizarea acesteia pe domeniile industrializării, antreprenoriatului și creșterii competitivității, economiei digitale și industriei tehnologiei informației, precum și diplomației economice.
Participanții la consultări și-au exprimat opiniile cu privire la propunerile prezentate și au venit, la rândul lor cu sugestii de dezvoltare a economiei și antreprenoriatului.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
-0.8 °
-1.2 °
81 %
5.7kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
2 °
joi
-4 °
Sandar_Vs Ro DI-4340