Industrii
AcasăActualAlaiba a explicat cum lucrează contrabanda în magazinele duty-free și de ce...

Alaiba a explicat cum lucrează contrabanda în magazinele duty-free și de ce ar trebui anulat regimul duty-free în Moldova

În 2021, magazinul duty-free de pe Aeroportul din Chișinău a vândut 500.000 de pachete de țigări, deși numărul pasagerilor s-a dublat, ajungând la un milion. Potrivit lui Dumitru Alaiba, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, aceste cifre indică o contrabandă, deoarece vânzările în 2020 au fost de câteva ori mai mari: 2,8 milioane de țigări, adică șase pachete per persoană. Pentru a exclude contrabanda, la 30 septembrie, parlamentul a aprobat în prima lectură Proiectul de lege pentru eliminarea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova.

Alaiba a scris pe pagina sa de Facebook: ”În anul 2020, prin aeroport la ieșire au trecut 481 mii de pasageri. Atunci în magazinul duty-free (cel de la ieșire) din aeroportul Chișinău s-au vândut 56 milioane de țigări. Este o cifră ireală. Suspect de mare. Am mari dubii că vreun aeroport din Europa vinde 6 pachete de țigări per pasager”.

El spune că și mai interesant este că în 2021, când am ieșit din pandemie s-a dublat numărul de pasageri, iar numărul de pachete vândute nu se dublează. Vânzările cresc cu doar 10 mln țigări (500 mii pachete) până la 3,3 mln pachete pe an.

”De câteva zile tot caut vreo explicație.  Cea mai logică: o parte din țigările vândute în „duty-free” din aeroportul Chișinău sunt contrabandă. Cât anume?  Cu dublarea numărului de pasageri (+500 mii) s-au vândut cu 500 mii de pachete mai mult. Cel mai probabil, asta și sunt vânzările reale. Restul, cam 2,3 mln pachete pe an, sunt un mister”, comunică președintele comisiei.

El consideră că comportamentul celei de-a doua jumate de milion de pasageri apăruți în 2021 nu poate fi chiar atât de diferit față de prima jumate de milion de pasageri. ”Dacă e așa, atunci vorbim de o cifră de afaceri de vreo 6 milioane euro, bani murdari. Doar dintr-un singur punct – aeroport”, a adăugat Alaiba.

Deputatul a subliniat că anularea regimului duty-free pe teritoriul Moldovei, o să asigure o sursă în plus la buget și o să mai tăie din fluxurile financiare ale crimei organizate.

”Doar în 2020 statul nu a încasat accize din vânzarea de țigări din aeroport în sumă de peste 320 milioane lei. În acest an mărimea totală a scutirilor fiscale de care beneficiază regimul duty-free va fi de peste 2 miliarde lei”, a conchis el.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410