Industrii
AcasăActualAgricultorii trec la energia verde. Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat în...

Agricultorii trec la energia verde. Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat în cadrul unei companii care exportă fructe pe piața din UE

Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat, ieri, 30 noiembrie, în satul Drăsliceni, raionul Criuleni, pe teritoriul unei companii ce recoltează și exportă anual în țările Uniunii Europene circa 4.000 de tone de fructe. Proiectul a fost realizat în cadrul programului „Susţinem tranziţia către economia verde”, lansat anterior de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanţat de USAID şi Suedia, la care compania a aplicat pentru a obține finanțare.

„În perioada crizei energetice, ne confruntăm cu scumpiri în lanț la energia electrică, motorină, îngrășăminte, fertilizanți, produse de uz fitosanitar. Panourile fotovoltaice ne ajută să avem economii în facturi și ne asigură procesul neîntrerupt al activității”, a declarat Ștefan Bîtlan, directorul companiei Fani SRL.

Sistemul fotovoltaic nou instalat va alimenta cu energie alternativă linia de sortare și ambalare a companiei Fani SRL, care, de mai bine de 7 ani, exportă prune, struguri și caise în țări precum Germania, Austria, România, Letonia și Lituania.

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține antreprenorii agricoli să utilizeze sursele regenerabile de energie. Peste 40% din consumul total de energie la această întreprindere vine de la panourile fotovoltaice. Așa creștem autonomia energetică, reducem din costuri și protejăm mediul ambiant. Instalarea panourilor fotovoltaice este o acțiune economică inteligentă și eficientă. Eforturile depuse de întreprindere vor spori capacitatea de a face față concurenței și cu siguranță produsele lor se vor diferenția pe piață”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a fost prezent la evenimentul de inaugurare.

Costul total al proiectului de instalare a panourilor solare de capacitatea 22 KW la a fost de 291.789 de lei, dintre care grantul acordat de Proiectul „Tehnologiile Viitorului” în valoare totală de 121.767 de lei, oferit pentru achiziția panourilor solare, precum și valoarea sumei pentru necesare pentru asigurarea echipamentului.

„ADMA va extinde programele de finanțare a antreprenorilor agricoli pentru racordarea la surse regenerabile de energie. Astfel, vom reuși să le punem la dispoziție surse alternative, care le vor oferi autonomie și stabilitate în orice situații, mai ales în cele de criză energetică”, a declarat Maxim Popov, directorul Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii.

Programul de asistenţă financiară pentru tranziţia la economia verde a fost lansat pe 28 aprilie 2022 de ADMA şi Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanţat de USAID şi Suedia.

Finanţarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli şi este oferită în condiţii avantajoase. Agricultorii pot beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2.500.000 de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, beneficiarii pot accesa granturi de până la 200.000 de lei, maxim 20% din costul proiectului.

Până în prezent, peste 20 de companii din sectorul agro-industrial au depus cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia, fiind de peste 5.000.000 de lei.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
MGM ro DI-4357
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Sandar_Vs Ro DI-4340