Industrii
AcasăActualAgricultorii protestează din nou pentru că "acțiunile autorităților sunt mai mult declarative"

Agricultorii protestează din nou pentru că „acțiunile autorităților sunt mai mult declarative”

Asociația Forța Fermierilor, împreună cu agricultorii, au ieșit la protest cu utilaje agricole pe 20 septembrie. Fermierii au cerut autorităților o soluție clară și imediată la problemele legate de prețurile ridicate la carburanți și de costurile scăzute ale producției agricole.

Prețurile la motorină au crescut, iar cele la producția agricolă sunt mai mici decât cele de anul trecut. Dacă sunteți la curent, 1 kg de grâu astăzi este de 4 lei și 40 de bani, 1 kg de floarea-soarelui a costat 10 lei și 85 de bani, dar a scăzut prețul la 9 lei. Într-un cuvânt e dureros, anul acesta a fost secetă, recoltă s-a strâns puțină. Dacă noi discutăm, floarea-soarelui s-a strâns 1 tonă la ha, grâu – 2 tone, iar porumb, din cauza secetei nu avem nimic”, a spus un protestatar, transmite TV8.

Fermierul susține, de asemenea, că acțiunile autorităților privind sprijinul din agricultură sunt mai mult declarative. El afirmă că, deși li s-a promis că va fi extins termenul de achitare a TVA, în realitate lucrurile stau altfel.

„Chiar ieri m-au sunat și mi-au spus că în legătură cu faptul că nu am transferat banii pentru impozitul pe venit, știți că este lege ca noi să prognozăm impozitul pe venit și trebuie undeva 30% să plătim. Asta este așa că „mânzul e în iapă, dar noi facem căpăstru”, a spus un alt agricultor.

Agricultorii mai spun că autoritățile ar trebui să revină la această problemă și să propună plata impozitului pe venit la finalul anului, în mod special în acest an, afectat de secetă.

Protestul a fost organizat de Asociația „Forța Fermierilor”. Membrii organizației cer utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor, dar și adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Asociația „Forța Fermierilor” mai subliniază că agricultorii sunt deja presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, iar astfel le-ar periclita procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Boncom Ro_DI_4405