Industrii
AcasăActualAgricultorii amenință din nou cu proteste în masă. Ce angajamente cer din...

Agricultorii amenință din nou cu proteste în masă. Ce angajamente cer din partea Guvernului

Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Guvernului Republicii Moldova ca până în data de 3 iunie să-și asume public anumite angajamente față de agricultori. Printre acestea se numără alocarea a trei mii de lei per hectar la culturile din prima grupă(grâu, orz, rapiță). În caz contrar, începând cu 7 iunie agricultorii sunt gata să organizeze din nou proteste în masă în toată țara cu posibila blocare a traseelor municipale.

Totodată, agricultorii cer din partea Guvernului: Interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina; Obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie-31 decembrie, să exporte doar produse agricole moldovenești; Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022; Prelungirea Programului de rambursare a TVA până la finele anului și extinderea numărului de beneficiari și sumele achitate.

Consiliul Asociației Forța Fermierilor a constatat o criză de proporție inedită în ramură, care a adus majoritatea fermierilor mici și mijlocii în pragul falimentului.

Prin urmare, potrivit Asociației, în prezent, aproape toți agricultorii mici și mijlocii se află în stare de disperare și nu dispun de mijloace financiare pentru recoltare și efectuarea lucrărilor agricole de toamnă.

În același timp ”Forța Fermierilor” insistă ca problemele agricultorilor din Republica Moldova să fie discutate în cadrul summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi organizat în perioada 1-2 iunie 2023.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °