Industrii
AcasăActualAgenda Economică. Ședința Guvernului și două solicitări ”fierbinți” din partea premierului, inflația,...

Agenda Economică. Ședința Guvernului și două solicitări ”fierbinți” din partea premierului, inflația, când va fi lansat sistemul instant payment și care este una dintre cele mai profitabile companii din RM

Agenda Economică. În fiecare luni Business Pages vorbește despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Agenda noastră începe cu ședința de astăzi a Guvernului. În debutul ședinței, prim-ministrul Dorin Recean a atins tema corupției, mai ales în ceea ce ține de accidentele din ultima perioadă. În acest sens, premierul a cerut Ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, pentru ultimii 5 ani să facă o analiză cap-coadă la toate accidentele rutiere care au sfârșit cu decese și cu situații grave, ca să vadă care sunt antecedentele acestor șoferi și care sunt judecătorii care au judecat aceste cazuri.

Totodată, Recean a menționat că fiind într-o deplasare în teritoriu, a trecut pe la rezervația științifică ”Plaiul Fagului” și a văzut o surpriză: o mașină plină cu lemne care se numeau ”crengi”. Premierul a precizat că atunci când s-a uitat în registre, ea a fost vândută cu 500 de lei. Astfel, până vineri a cerut de la Ministerul Mediului o analiză clară pe tot ce s-a întâmplat în ultimele 6 luni în ceea ce privește livrările de masă lemnoasă de la Moldsilva.

Asociația Forța Fermierilor a protestat astăzi în fața clădirii guvernului. Șeful asociației, Alexandr Slusari, a declarat că protestul de astăzi nu a fost unul în masă, ci o acțiune de avertizare. Fermierii cer din nou o întâlnire cu primul ministru și un moratoriu până la sfârșitul anului privind rambursarea restanțelor la credite.

Nu știu dacă protestele agricultorilor au vreo influență, dar Executivul a aprobat procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022, pentru a evita insolvabilitatea acestora și a oferi mai multă predictibilitate pentru asigurarea securității alimentare. Potrivit viceprim-ministrului Vladimir Bolea, acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 1500 ha.

Ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste  tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale.

Guvernul a aprobat și proiectul de lege privind etichetarea produselor cu impact energetic, o versiune actualizată a directivei UE în domeniu, care presupune simplificarea informațiilor afișate despre consumul de energie al produselor introduse pe piață sau puse în funcţiune. Astfel, produsele electrocasnice vor avea etichete energetice noi, pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic.

Scopul directivei este de a actualiza prevederile anterioare, ținând cont de inovațiile și progresele tehnologice obținute în ultimii ani în materie de eficiență energetică a produselor cu impact energetic.

Să trecem la Banca Națională a Moldovei. Guvernatorul Băncii Naționale a prezentat astăzi raportul asupra inflației. Astfel, potrivit lui Octavian Armașu, inflația în Moldova nu mai este o amenințare. Ea nu va mai exercita presiuni asupra costurilor. În același timp, creșterea reală a veniturilor gospodăriilor este încă negativă.

O altă veste proastă este cererea externă scăzută. Aceasta afectează și întărirea leului. Banca Națională obișnuia să stimuleze economiile, dar acum vrea ca noi să cheltuim bani.

Lichiditatea excesivă a crescut și este de peste 14 miliarde de lei. Adică, băncile au foarte mulți bani. Ratele creditelor sunt în scădere. Unele produse sunt mai mici de 10%. Și comisioanele bancare sunt în scădere.

Totodată, Banca Națională nu mai este preocupată de dolarizarea economiei moldovenești, iar inflația este în scădere peste tot. În zona euro, în acest an, aceasta este de 5,5%. Există însă câteva economii atipice – Turcia și Rusia – acolo, inflația este mai mare decât de obicei.

Creșterea economică din acest an va fi pozitivă, dar mai puțin decât ar putea fi. Există două motive pentru acest lucru: cererea externă scăzută, politica fiscală insuficient de stimulativă. Prognoza de inflație pentru Moldova este de 6,5 la sută în octombrie și o vom menține.

Prețurile medii de consum în iulie au scăzut cu 0,8% față de iunie.

Legumele, zahărul și uleiul vegetal s-au scumpit cel mai mult în iulie. În același timp, ouăle au crescut în preț. Prețurile pentru serviciile publice au scăzut, de asemenea, în principal din cauza tarifelor mai mici pentru gaz, electricitate și căldură. În același timp, au crescut prețurile pentru transportul de pasageri și pentru combustibil.

Comparativ cu alte țări, deflația din iulie în Moldova este mai mare decât în majoritatea țărilor europene.

Să vorbim puțin mai mult despre Banca Națională. În februarie 2024, sistemul instant payment va fi lansat și în Republica Moldova. În fiecare aplicație a băncii va fi posibil de transmis banii prin numărul de telefon. Declarația a fost făcută de Vadim Jeleascov, șef al Direcției Fintech a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul podcastului ”Dă sens banilor”.

El a spus că orice utilizator al aplicației mobile a băncii va avea acces la trimiterea banilor cu ajutorul numărului de telefon, gratuit, până la o anumită sumă. Potrivit lui, procesul de transferare a banilor prin telefonul mobil este mai sigur pentru că nu se introduce numărul de card, este numai numărul de mobil, și banii ajung în 10 secunde.

Banca Națională intenționează să dezvolte și posibilitatea de plată prin cod QR, așa cum se întâmplă în multe țări ale lumii. Adică, puteți să veniți la Piața Centrală, dacă totul va fi bine, să scanați un QR cod și să plătiți prin telefon mobil, fără numerar.

De la BNM la Loteria Națională a Moldovei. În 2022, veniturile companiei de stat „Loteria Națională a Moldovei” au ajuns la 7,11 miliarde de lei. Aceasta este cu 60% mai mult decât în 2021 (4,4 miliarde de lei). În același timp, profitul Loteriei a totalizat 94,15 milioane de lei. Acesta este aproape înjumătățit în comparație cu anul 2021, când profitul a ajuns la 170,26 milioane de lei, ceea ce o face una dintre cele mai profitabile companii din RM.

Potrivit companiei, în 2022, aceasta a contribuit la bugetul de stat cu peste 213 milioane de lei, ceea ce reprezintă de 3,5 ori mai mult decât în 2021 și aproape dublu față de suma din ultimii 10 ani de activitate. Din această sumă, doar impozitul pe venit a însumat 33,5 milioane de lei.

Toate acestea în ciuda interdicției de a face publicitate la jocurile de noroc, lege care a intrat în vigoare în 2022. Așa cum au cumpărat, cetățenii continuă să cumpere bilete la loto, doar că acum în mare parte electronic.

Nu uităm și de subiectul fierbinte al săptămânii trecute: parcarea de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Vă reamintesc că săptămâna trecută s-a aflat despre dublarea tarifelor de parcare la aeroportul din Chișinău. Această decizie a fost  criticată de cetățeni, experți și politicieni. Nici premierul Dorin Recean nu a stat de o parte și a cerut administrației aeroportului să recalculeze tarifele.

Câteva ore mai târziu după solicitarea premierului, acestea au fost recalculate: au extins parcarea gratuită până la 45 de minute și au făcut ca tarifele să fie diferențiate în funcție de timpul de parcare.

Pentru că pe data de 12 august a fost marcată Ziua Internațională a Tineretului, să vedem cum stăm la capitolul tinerilor în Republica Moldova. La începutul anului 2023 în comparație cu anul precedent populația cu vârsta de 14-34 ani a scăzut cu 36,8 mii persoane (sau cu 5,6%). Conform rezultatelor Anchetei Forței de Muncă, în raport cu statutul activității curente, peste o treime din ei au fost ocupați (37,0% sau circa 237 mii persoane), adică aveau un loc de muncă, circa 2% (peste 10 mii) erau șomeri și restul, 61,4% (peste 393 mii), erau inactivi din punct de vedere economic (persoane în afara forței de muncă). În rândul celor din urmă, peste 42% erau încadrați în sistemul național de învățământ.

A venit rândul și produselor petroliere. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, litrul de benzină se scumpește cu 6 bani și va costa mâine 25,82 lei, iar litrul de motorină se scumpește cu 10 bani și va costa mâine 23,23 lei.

ANRE precizează că scumpirea la nivel global a carburanților are loc pe fundalul reducerii în cadrul grupului statelor OPEC+ a producției de țiței până la minimumul înregistrat ultima dată acum doi ani. Cea mai mare reducere a fost efectuată de către Arabia Saudită prin decizia sa voluntară. Totodată, pe parcursul lunii iulie s-au produs întreruperi a proceselor tehnologice în Kazahstan, din cauza unui accident care a afectat activitatea stațiilor de pompare.

Totodată, Biroul Național de Statistică va prezenta joi, 17 august, informații despre comerțul internațional al Republicii Moldova. Vom afla despre exporturile și importurile țării noastre în perioada ianuarie-iunie 2023.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
http://trendseter.md/
https://www.stivuitor.md/
https://casalot.md/ro/index.html
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
16.6 ° C
18.2 °
16.6 °
96 %
1.5kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
27 °
http://trendseter.md/
https://mediagallery.md/home/ro/
http://www.imonagrup.md/
https://casalot.md/ro/index.html