Industrii
AcasăActualAgenda Economică. Salariile deputaților, o nouă cursă avia și care este cea...

Agenda Economică. Salariile deputaților, o nouă cursă avia și care este cea mai profitabilă rețea de restaurante din Moldova

Vă prezentăm Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Agenda Economică de astăzi începe cu Barometrul Opiniei Publice 2023, sondaj realizat de Institutul de Politici Publice. Astfel, conform datelor, numărul cetățenilor care consideră că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită este de 58%, cu 8 p.p. mai puțin decât în noiembrie 2022, când a fost realizat ultimul sondaj. În același timp, 32% din populație consideră că lucrurile sunt pe calea cea bună, cu 8 p.p. mai mult.

Astfel, 48,8% dintre moldoveni sunt cel mai mult îngrijorați de prețurile mari, 48% – de sărăcie, 43,6% – de viitorul copiilor lor, iar 36,4% – de războiul din Ucraina. În același timp, 26,1 la sută dintre cetățeni sunt îngrijorați de corupție, 24,5 la sută – de criza financiară și a gazelor, iar 20,1 la sută – de șomaj. Bolile, lipsa încălzirii pe timp de iarnă, criminalitatea, foametea și instalarea unei dictaturi în țară îngrijorează până la 10 la sută din populație.

Un lucru interesant – 39% dintre cetățeni au cerut ca statul să fie mai responsabil pentru bunăstarea tuturor. Alți 19% dintre locuitori nu sunt de acord și consideră că bunăstarea este în mâinile lor. De asemenea, 17% dintre oameni doresc ca diferența de salarii din țară să scadă. Totuși, 37% dintre cetățeni, dimpotrivă, consideră că diferența ar trebui să fie mai mare, motivând astfel restul populației.

Biroul Național de Statistică informează că în trimestrul II 2023 câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 12175 lei, fiind în creștere cu 17,3% față de trimestrul II 2022 și cu 6,0% față de trimestrul I 2023. Astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 1,3%. Creșterea salariului real este marcată în premieră în ultimele 7 trimestre.

Potrivit Biroului Național de Statistică(BNS), cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul II 2023, s-au înregistrat în activitățile: informații și comunicații – 30521 lei; activități financiare și de asigurări – 24704 lei; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18382 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în: activități de cazare și alimentație publică – 7445 lei; agricultură, silvicultură și pescuit – 7643 lei; artă, activități de recreere și de agrement – 9047 lei.

De la salariile populației, la salariile deputaților. Salariul deputaților, în perioada august 2022 – iunie 2023, a constituit 21 milioane de lei, ceea ce ar însemna, în medie, câte 19 mii de lei/lunar per deputat (calculat în funcție de 100 deputați – fără Ilan Șor, care nu a fost remunerat). Sumele menționate sunt aproape aceleași ca și în perioada anterioară de monitorizare. Datele au fost prezentate de organizația neguvernamentală Promo-LEX.

Totodată, potrivit Promo-LEX, remunerarea lunară a parlamentarilor are la bază două tipuri de plăți: salariul de bază și plățile compensatorii neimpozabile (compensații, indemnizații).

Astfel, potrivit informației furnizată de Parlament, în perioada august 2022 – iunie 2023, cheltuielile totale alocate din bugetul de stat pentru plata acestor compensații și indemnizații au fost de aproape 19 milioane de lei.

”Cele mai mari cheltuieli – 12,6 milioane de lei –  au fost alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare. Aceste compensații se alocă în baza unei declarații pe proprie răspundere depusă de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, cu indicarea exactă a sumei solicitate, în limita plafonul maxim de 13.000 lei/lunar. Analizând informațiile furnizate de Secretariatul Parlamentului, s-a constatat că majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă alocată în acest scop.

Cheltuielile totale alocate pentru transport, în perioada monitorizată, au fost de 5,5 milioane de lei. Potrivit informației furnizată de Secretariatul Legislativului, doar 8 deputați nu au beneficiat de astfel de plăți, dat fiind că au optat pentru utilizarea mașinii de serviciu în schimbul indemnizației lunare pentru transport.

Cele mai mici cheltuieli – 818 mii de lei – au fost alocate pentru închirierea spațiului locativ. În perioada august 2022 – iunie 2023, de astfel de compensații au beneficiat 20 de deputați – cu patru mai mulți decât în perioada anterioară de monitorizare. Totodată, 17 deputați au beneficiat de apartament de serviciu din partea Parlamentului în blocul locativ deținut de aceasta și amplasat lângă clădirea Legislativului.

Gata cu vacanța parlamentarilor. Astăzi începe sesiunea de toamnă 2023 a Parlamentului Republicii Moldova.

Pe parcursul săptămânii, mai multe comisii parlamentare se întrunesc în ședințe. Printre proiectele ce vor fi discutate la ședințele comisiilor se numără ratificarea amendamentelor la Acordul de parteneriat strategic, comerț și cooperare cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, inițiativele privind etichetarea produselor cu impact energetic și facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică, proiectul privind declararea utilității publice de interes național pentru lucrările de construcție a drumului Leova – frontiera cu România și a punctului de trecere a frontierei de stat cu infrastructura conexă. De asemenea, deputații urmează să examineze modificări la Codul transporturilor rutiere și Codul contravențional.

Miercuri, 6 septembrie, Biroul permanent se va convoca în ședință pentru a stabili data primei ședințe plenare a Parlamentului din sesiunea de toamnă, precum și ordinea de zi a acesteia.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a început săptămâna cu o veste bună. Până la finalul lunii septembrie, clienții Revolut din țară vor putea beneficia în continuare de oferta promoțională lansată imediat după intrarea pe piața noastră, în iunie 2023. Potrivit lui, în prezent, peste 35.000 de utilizatori se folosesc de serviciile fintech-ului britanic pentru a trimite și primi bani atât în țară, cât și în străinătate.

Totodată, el a menționat că, peste 95% dintre transferurile efectuate cu Revolut Lite se realizează într-un timp mediu de doar 3 secunde, iar suma totală transferată până acum depășește 17 milioane de lei.

O altă noutate bună vine din partea Comisiei Europeane, care a adoptat o propunere de includere a roamingului în Acordul de asociere UE-Moldova. Astfel, după finalizarea tuturor etapelor necesare, vizitatorii moldoveni în UE își vor putea utiliza telefoanele mobile în aceleași condiții de preț ca și cum ar fi în Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează Moldova.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat pe Facebook că, tarifele la roaming vor scădea semnificativ din 1 ianuarie 2024.

Dacă tot vom avea posibilitatea să comunicăm mai ieftin, vom avea nevoie și de călătorii mai disponibile. În acest sens, compania letonă AirBaltic a anunțat că din luna mai 2024 va deschide o nouă cursă Riga – Chișinău, de două ori pe săptămână.

Și Președintele Maia Sandu ne-a bucurat în acest sens. Acum câteva zile, în cadrul vizitei la Atena, șefa statului a discutat cu autoritățile de acolo despre necesitatea unei curse aeriene directe între țările noastre. Astfel, din noiembrie 2023, Compania Aegean Airlines lansează cursa Chișinău – Atena, cu câte două zboruri săptămânale. Vom putea călători mai ușor pentru turism sau afaceri, iar moldovenii stabiliți în Republica Elenă vor putea călători mai des acasă să-și revadă familiile, a spus ea.

McDonald’s a devenit cea mai profitabilă rețea de restaurante din Moldova. În 2022, acesta a câștigat 123,1 milioane de lei, o treime din cifra de afaceri, care a totalizat 380,5 milioane de lei. Rețeaua de restaurante Andy’s și La Plăcinte s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește profitul, cu 55,2 milioane de lei. În același timp, veniturile rețelei au totalizat 748,1 milioane de lei. Pe locul trei este  Oliva – 9,9 milioane de lei, urmează Corso – 8,3 milioane de lei și KFC cu 7,9 milioane de lei.

Pe de altă parte, cea mai profitabilă rețea de cafenele cu produse de patiserie la sfârșitul anului 2022 a fost Granier, care a câștigat 23,3 milioane de lei. Veniturile companiei s-au ridicat la 95,4 milioane de lei. Aceasta este cu aproape o treime mai mult decât în anul precedent, 2021.

A doua cea mai profitabilă rețea a fost Bonjour cafe, care a câștigat 14,9 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei Unicafe, care deține această rețea, a ajuns la 44,1 milioane de euro, iar atât profitul cât și cifra de afaceri a companiei au crescut semnificativ față de anul 2021.

Rețeaua La Mamuca se află pe locul al treilea, cu un profit de 7,3 milioane de lei, însă cifra de afaceri este chiar mai mare decât cea a cafenelei Bonjour – peste 64 de milioane de lei.

Și despre alte știri pe scurt. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat astăzi un raport cu privire la rezultatele anchetei în cazul împușcăturilor de la Aeroportul Internațional Chișinău. 9 polițiști de frontieră au fost sancționați, iar 4 dintre ei au fost demiși. De asemenea, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a primit o mustrare severă.

În septembrie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom în Republica Moldova, ținând cont de puterea calorifică, va fi de 568,82 dolari pentru o mie de metri cubi. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit lui, întregul volum de gaze de la furnizorul rus va fi destinat pentru necesitățile Tiraspoltransgaz.

Amintim că, prețul gazului rusesc în luna august a fost de 527,68 dolari pentru o mie de metri cubi.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri la carburanți. Mâine, șoferii vor trebui să scoată din buzunar 26,13 lei pentru un litru de benzină, ceea ce este cu 3 bani mai scump ca astăzi. Motorina va costa 23,33 lei, cu 2 bani mai mult.

Guvernul se va întruni în această săptămână, miercuri, 06 septembrie, iar Biroul Național de Statistică va prezenta luni, 11 septembrie, informații despre evoluția prețurilor de consum.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
http://trendseter.md/
https://mediagallery.md/home/ro/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
16.6 ° C
18.2 °
16.6 °
96 %
1.5kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
27 °
https://www.intertext.md/
http://www.imonagrup.md/
https://www.facebook.com/HRConsultingMoldova/
https://casalot.md/ro/index.html