Industrii
AcasăActualAdresare către Spînu: Transportatorii cer retragerea proiectului de modificare a Codului transporturilor...

Adresare către Spînu: Transportatorii cer retragerea proiectului de modificare a Codului transporturilor rutiere. Care este cauza?

Mai multe asociații patronale din domeniul transportului rutier solicită Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, retragerea proiectului de modificare a Codului transporturilor rutiere din „dezbateri publice” și „organizarea activității reale și transparente” a grupului de lucru creat de MIDR, în vederea elaborării unui proiect de lege calitativ de modificare a Codului transporturilor rutiere, în interesul ramurii.

Asociațiile patronale din domeniul transportului rutier, care au delegat reprezentanți în Grupul de lucru privind elaborarea proiectului de modificare a Codului transporturilor rutiere, consideră maniera în care MIDR a expus „dezbaterilor publice” proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere una total netransparentă, care încalcă principiile de elaborare a actelor normative, constituie o mimare a dialogului cu mediul de afaceri din domeniu și conține neconcordanțe semnificative cu aquis-ul comunitar.

”Prin ordinul din 3 noiembrie 2021, MIDR a instituit un Grupul de lucru împuternicit să evalueze implementarea prevederilor Codului transporturilor rutiere, să examineze problemele sesizate de mediul de afaceri și să asigure elaborarea proiectului privind modificarea Codului transporturilor rutiere.

În pofida prevederilor legale şi a acțiunilor MIDR expuse mai sus, Grupul de lucru creat pentru elaborarea proiectului de lege de modificarea Codului transporturilor rutiere nu a fost întrunit în nici o ședință cu prezență fizică sau virtuală pentru a analiza lacunele și așteptările ramurii în contextul elaborării modificărilor la actul legal de bază care reglementează transportul rutier. De la membrii grupului de lucru au fost solicitate doar propuneri de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, care nu au fost dezbătute niciodată în cadrul grupului. Mai mult ca atât, MIDR nici o dată nu a înaintat în cadrul grupului de lucru propriile propuneri de modificare cu argumentele de rigoare”, se arată în adresare.

Totodată, Asociațiile patronale susțin că proiectul în cauză a fost elaborat într-o manieră plină de secretomanie, fără ca Grupul de lucru special creat de MIDR în acest sens să aibă vreo cunoștință de cauză.

„În pofida faptului că actuala redacție a Codului transporturilor rutiere conține multe norme care sunt în contradicție cu aquis-ul comunitar necesar a fi implementat în conformitate cu Acordul de Asociere RM-UE, MIDR prin proiectul elaborat vine cu propuneri care continuă să încalce normele comunitare sau ignoră complet necesitatea ajustării normelor naționale la normele comunitare asumate prin Acordul de Asociere. De asemenea, proiectul propus de MIDR vine să elimine anumite principii expuse în aquis-ul comunitar, care, deși nu constituie o obligație de implementare în baza Acordului de Asociere, totuși constituie bune practici europene”, spun transportatorii.

Copia scrisorii a fost transmisă inclusiv Președinției, Parlamentului și Guvernului.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
20.2 °
19.4 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
26 °
Birotix Com ro DI-4407