Industrii
AcasăActual"Acum vântul bate spre leul moldovenesc". Ioniță spune ce se întâmplă și...

„Acum vântul bate spre leul moldovenesc”. Ioniță spune ce se întâmplă și ce se va întâmpla în continuare cu dolarul

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a apreciat față de dolarul american cu 6,3%, de la 19,16 la 17,95 lei pentru un dolar. Astfel, dolarul a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului din Ucraina. Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pentru BP că o astfel de întărire a leului în primăvară nu este atât de rea pentru Moldova.

Care este motivul?

Potrivit lui Ioniță, dolarul slăbește față de euro pe piața mondială și acesta este primul factor.

„Al doilea factor, mai important, este în interiorul Moldovei. Aici leul se întărește din cauza sezonalității – se întâmplă întotdeauna înainte de sărbători, în cazul nostru înainte de Paște. Este adevărat că în 2023, în afară de sezonalitate, există un motiv fundamental – leul s-a întărit timp de câteva săptămâni, ceea ce este atipic pentru el. Acest lucru este foarte bun pentru noi, pentru că, de obicei, leul slăbește primăvara și se întărește toamna, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru fermieri, care trebuie să cumpere combustibil și îngrășăminte. Astfel, ei cheltuiesc mai mult primăvara, pentru că leul este slab, dar toamna, când trebuie să vândă bunuri, leul este puternic și primesc mai puțină valută”, explică analistul.

Potrivit lui Ioniță, acum, pentru prima dată după mulți ani, Banca Națională i-a auzit în sfârșit pe fermieri. „Leul s-a întărit pentru că prețurile la energie continuă să scadă, iar consumul a scăzut în primele luni ale anului. Și bănuiesc (dar încă nu sunt date disponibile) că Moldova a avut intrări mari de valută din partea partenerilor internaționali. Trebuie să ținem cont și de înăsprirea politicii monetare a Băncii Naționale în ceea ce privește rezervele valutare ale băncilor comerciale”, a adăugat analistul.

El a spus că un leu puternic pentru Moldova este întotdeauna rău, mai puțin primăvara, în special pentru agricultori. Pentru ei, cel mai bun ciclu este atunci când leul este puternic primăvara și slab toamna. Acum este bun pentru populație, deoarece reduce presiunea asupra inflației, și pentru agricultori, dar un pic este mai rău pentru cei care primesc remitențe din străinătate.

Ce se va întâmpla în continuare?

Ioniță a spus că acum leul nu are factori obiectivi de depreciere. „Vântul bate spre leul moldovenesc, adică inflația și prețurile la energie sunt în scădere după anul ”negru” din 2022. Prin urmare, costurile valutare în țară sunt în scădere”, a specificat expertul.

El crede că BNM pur și simplu nu va permite ca leul să se întărească prea mult prin intervenția pe piața valutară la timp. Astfel, tendința generală a leului este stabilă, cu o apreciere lentă. Acum situația se află sub controlul deplin al Băncii Naționale, care a permis leului să se întărească ușor.

„Dacă dolarul era mai puternic în 2021, acum își revine după căderea euro. Adevărul este că euro a crescut mai încet după criză și după politica monetară a Băncii Centrale Europene, astfel că în 2022 s-a ieftinit și a atins cel mai scăzut nivel. Acum, că toate acestea au trecut, putem spune că euro se va întări. La fel și leul moldovenesc. Prin urmare, cursul de schimb al leului față de dolar ar putea fi mai puternic în următoarele luni”, a conchis Ioniță.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.stivuitor.md/
https://mediagallery.md/home/ro/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.7 °
98 %
1.5kmh
0 %
sâm
31 °
Dum
31 °
lun
31 °
mar
30 °
mie
28 °
https://www.stivuitor.md/
https://www.facebook.com/HRConsultingMoldova/
https://casalot.md/ro/index.html