AcasăServiciiActivele băncilor moldovenești au crescut cu 10%. Aproape jumătate dintre ele sunt...

Activele băncilor moldovenești au crescut cu 10%. Aproape jumătate dintre ele sunt credite

Activele băncilor moldovenești au crescut în primele nouă luni ale anului 2021 cu 10% – până la 113,8 mlrd lei. Aproape jumătate dintre ele sunt credite. Acesta și alți indicatori sunt precizați în raportul Băncii Naționale, publicat pe 30 noiembrie.

Active

Potrivit autorităților de reglementare, în perioada ianuarie-octombrie, performanța financiară a băncilor s-a îmbunătățit, structura acționarilor a rămas aproape neschimbată, iar întregul sistem se caracterizează printr-o stabilitate ridicată.

După cum reiese din raport, una din 11 bănci – Energbank – se află de aproape trei ani sub supravegherea Băncii Naţionale. Acest termen a fost recent prelungit până la sfârșitul lunii aprilie 2022.

Activele bănciilor la sfârşitul lunii septembrie constituiau 113,8 mlrd lei, crescând cu aproape 10%. Mai mult de jumătate din active, sau 52,1 mlrd de lei, sunt credite. Ponderea investiţiilor băncilor în valorile mobiliare de stat și în certificatele Băncii Naționale este de 16,4%, sau 18,6 mlrd lei. Ponderea mijloacelor la BNM a constituit 18,9%, sau 21,5 mlrd de lei. Restul activelor sunt deținute de către bănci în alte bănci, în numerar, imobilizări corporale, imobilizări necorporale etc.

Credite

În 9 luni, volumul creditelor noi a crescut cu 41,5%. Cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele de consum – cu 34,2% (2,6 mlrd lei) și la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului – cu 32,1% (2,5 mlrd lei).
Ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) a scăzut la 6,8%, cu minus 0,6%. În funcție de bancă, această pondere variază între 2,2% și 12,6%.
În termeni absoluți, creditele neperformante au crescut cu 8%, la 3,6 mlrd de lei. Ponderea creditelor expirate s-a micșorat de la 4,48% la 3,69%.

Depozite și profituri

Potrivit raportului, băncile din Moldova dețin depozite în valoare de 86,5 mlrd de lei. Pe parcursul a 9 luni, volumul lor a crescut cu 8,6%. Două treimi din totalul depozitelor bancare sunt depozite ale persoanelor fizice. Totuși, cea mai mare creștere în această perioadă a fost înregistrată la depozitele persoanelor juridice – plus 11%, până la 32 mlrd lei.

Băncile au câștigat 1,65 mlrd de lei în 9 luni, cu jumătate de miliard mai mult decât anul trecut. Băncile aproape că au ajuns la nivelul profitului pentru 9 luni din 2019 – 1,77 mlrd de lei. Creșterea profiturilor se datorează mai mult profitului din comisioane.

Rentabilitatea activelor și a capitalului bancar este de 2% și 12%.

Nivelul actual de lichiditate al băncilor este de – 48,6%, cu o cerință minimă de 20%.

Activele lichide (cele care pot fi vândute rapid) sunt depozitele la Banca Națională, valorile mobiliare de stat, plasamentele interbancare și numerarul. Ponderea celor două din urmă a crescut ușor.

alocapitala
bazadedate

În rubrica ”Trei întrebări fără politică” discutăm cu Tatiana Morari

Scurtă prezentare: Tatiana Morari – directoarea Agenției de publicitate «Makler Plus». După specialitate – programator. O doamnă fermecătoare și totodată un conducător ferm...
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
6.1 ° C
6.6 °
5 °
53 %
2.2kmh
0 %
lun
6 °
mar
1 °
mie
1 °
joi
4 °
vin
1 °
Birotix Com ro DI-4407