Industrii
AcasăActualActive neînregistrate și premii ilegale. Ce au mai găsit auditorii la Ministerul...

Active neînregistrate și premii ilegale. Ce au mai găsit auditorii la Ministerul Mediului?

După reorganizarea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, active ale statului în valoare de 24,8 miliarde de lei nu au fost contabilizate. Cele mai multe dintre ele sunt pădurile din Republica Moldova, relatează InfoMarket.

Potrivit Curții de Conturi, noul Minister al Mediului a preluat domeniile politicii guvernamentale de mediu. Astfel, în subordine au intrat opt instituții, dintre care două sunt fondatoare a 27 de întreprinderi de stat și o societate pe acțiuni.

Potrivit auditului, Ministerul Mediului și instituțiile subordonate acestuia au gestionat active în valoare de 282 milioane de lei în 2021. În același timp, cheltuielile și activele nefinanciare au reprezentat mai mult de 1,6 miliarde.

În plus, patrimoniul Ministerului Mediului avea o valoare de peste 1,7 miliarde de lei în 2021, cea mai mare parte fiind reprezentată de clădiri.

Ca urmare, auditorii au constatat deficiențe în gestionarea activelor statului de către minister și instituțiile subordonate subordonate.

Pe lângă activele statului, nu a fost evaluată sau contabilizată valoarea a 17 terenuri de 25,8 hectare. Valoarea acestora a fost de 48,5 milioane de lei.

În schimb, a fost înregistrată în contabilitate valoarea a 40 de terenuri cu o suprafață totală de 525 de hectare. În același timp, acestea au fost deținute de persoane terțe.

De asemenea, a fost recunoscută în evidența contabilă valoarea a 8 bunuri imobile de la terți în valoare de 12,9 milioane de lei. Cu toate acestea, nu au fost aplicate normele de recunoaștere și evaluare a bunurilor imobiliare.

Astfel, ministerul nu a înregistrat valoarea contabilă a 46 de clădiri. Dintre acestea, opt cu o valoare cadastrală de peste 20,7 milioane de lei, susțin auditorii.

De asemenea, auditul a arătat că Ministerul Mediului nu are drepturi de proprietate pentru 28 de imobile (dintre care 20 sunt contabilizate la valoarea de 4,1 milioane de lei) și 4 terenuri. Potrivit experților, această situație poate afecta integritatea activelor sau poate duce la înstrăinarea necontrolată a acestora. Mai mult, Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu a respectat prevederile legale și a plătit premii unice în valoare de peste 2,4 milioane de lei.

Auditorii au mai constatat că Ministerul Mediului nu folosea 33 de sisteme informaționale în valoare de peste 3,6 milioane de lei. În același timp, 2 din 149 de sisteme nu funcționează.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Intertext ro DI-4356