Industrii
AcasăActualAccizele la tutun și alcool vor crește cu 25% și 15%. Cum...

Accizele la tutun și alcool vor crește cu 25% și 15%. Cum va afecta acest lucru bugetul și prețurile?

Accizele la produsele din tutun vor crește cu 25%, iar cele la alcool cu 15% în 2023. Ca urmare, bugetul ar putea primi 678,3 milioane de lei. Aceste prevederi sunt stipulate în noua politică bugetar-fiscală.

Tutun

Potrivit documentului, accizele la țigări, stick-uri, trabucuri și țigarete vor crește cu 25% în loc de 15%, așa cum se preconiza anterior. În același timp, accizele la tutunul pentru fumat și tutunul destinat rulării în țigări vor crește cu 5-6%. Acest amendament va aduce venituri suplimentare de 618 milioane de lei.

Autorii inițiativei susțin că proiectul are ca scop creșterea veniturilor bugetare, reducerea consumului de produse din tutun de către populație și reducerea riscurilor de contrabandă.

„Ca urmare, prețurile produselor din tutun vor crește, reducând consumul și aducând beneficii sănătății publice”, se arată în document.

Alcool

În ceea ce privește accizele la băuturile alcoolice, acestea vor crește cu 15%, de la 120,7 cât este în prezent la 138,8 lei pe litru de alcool absolut. Această măsură va aduce la buget 60,3 milioane de lei.

În același timp, se propune optimizarea taxelor pentru alcoolul industrial (alcool etilic nedenaturat), care este utilizat în industria parfumurilor și a produselor cosmetice. Mai precis, ar trebui eliminată deducerea accizelor.

„Abrogarea va da dreptul agenților economici de a justifica accizele plătite pentru produsele accizabile utilizate în prelucrarea și/sau producerea altor produse accizabile. Acest lucru va suplimenta bugetul cu 100 de milioane de lei”, se arată în proiect. Merită menționat faptul că, în consecință, produsele cosmetice și parfumurile produse în Moldova ar putea crește în preț.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
MGM ro DI-4357