Industrii
AcasăImobilPrețurile pe piața imobiliară vor continua să crească și în 2022

Prețurile pe piața imobiliară vor continua să crească și în 2022

Acces Imobil preconizează o creștere stabilă a prețurilor pe piața imobiliară pentru anul 2022. Aceasta crestere se bazeaza pe indicatorii economici și sociali care afectează economia Republicii Moldova, transmite Agora.md.

Dezvoltarea pieței imobiliare este influențată de factori politici interni și externi. Și dacă factorii economici interni pot fi prognozați, impactul evenimentelor politice mondiale asupra regiunii noastre este foarte greu de prevăzut.

Principalul factor intern care contribuie la creșterea prețurilor este nivelul inflației de 14%, stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru anul 2022. Inflația va duce la creșterea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare oferite de băncile comerciale și, în consecință, va crește și costul creditelor ipotecare.

În același timp, o creștere a costului creditelor ipotecare le-ar face mai puțin atractive pentru utilizatorii finali și ar reduce volumul vânzărilor. În cele din urmă, după o creștere bruscă a prețurilor pe termen scurt, datorită echilibrului dintre costuri și ofertă, prețurile imobiliare ar trebui să se stabilizeze. Dar acesta va fi un nou nivel – de așteptat să fie mai mare decât prețurile actuale.

Factori precum disponibilitatea creditului ipotecar, impactul pandemiei Covid-19 asupra cererii, creșterea prețurilor la materialele de construcție și la terenuri, creșterea salariilor medii brute din economie etc., toate acestea vor contribui la creșterea prețurilor.

Procesele de destabilizare a situației socio-economice și politice din țară și din străinătate sunt factori de scădere a prețurilor. În cazul în care aceste procese prevalează asupra parametrilor microeconomici interni, se poate presupune că sectorul imobiliar va tinde să păstreze prețurile actuale de piață.

Tendințele generale ale anului 2021 sugerează cu certitudine o ușoară corecție a prețurilor la imobilele din Chișinău în viitorul apropiat.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Policontract DI_4403
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
19.4 °
16.2 °
63 %
4.5kmh
0 %
sâm
23 °
Dum
21 °
lun
26 °
mar
27 °
mie
23 °
Papir Print Ro DI-4406