Industrii
AcasăActual"A fost o decizie politică". Va fi anulată reglementarea prețului carburanților la...

„A fost o decizie politică”. Va fi anulată reglementarea prețului carburanților la inițiativa ministrului?

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se opune reglementării stricte a pieței de carburanți. În cadrul emisiunii “Территория свободы”, acesta a declarat că va iniția modificări ale legii privind produsele petroliere, chiar dacă înțelege că companiile ar putea începe să abuzeze de libertatea lor.

„Îi înțeleg pe colegii din Parlament care se întreabă cine va garanta că această piață va fi competitivă și că această competiție va „ține companiile sub control”, astfel încât acestea să nu abuzeze de puterea lor”, a spus el.

Potrivit acestuia, mecanismul de limitare a prețurilor introdus de autorități este o decizie politică. „Aceasta este o reacție a politicienilor pentru a preveni rapid creșterea necontrolată a prețurilor cu un instrument administrativ”, a precizat Parlicov.

Expertul a subliniat că punctul fundamental este ca Consiliul Concurenței să își poată îndeplini funcțiile: „Sunt sigur că politicienii ar fi de acord să liberalizeze piața, dar pentru a se asigura că aceste reguli nu sunt folosite în mod abuziv de către companii, este nevoie de un Consiliu al Concurenței durabil. În acest moment, cu salariile pe care le au angajații săi, cred că acest lucru este imposibil”, a adăugat el.

Parlicov a declarat că eșecul autorităților de a rezolva problema cu Consiliul Concurenței a făcut să avem o piață reglementată a produselor petroliere, iar unele companii au început să acuze dificultăți financiare majore, urmate de închidere.

Un alt motiv, în opinia sa, este marja, care pur și simplu nu poate fi stabilită corect: „Nu există o marjă corectă pe o piață concurențială. ANRE o stabilește cât de bine poate. Dacă agenția o stabilește prea mare, nu va avea niciun sens, iar dacă este prea mică, unele companii pur și simplu nu se vor încadra în ea și vor începe treptat să se retragă de pe piață. Ceea ce se întâmplă. Dar vorbim despre concentrarea pe piața cu amănuntul, care va crește, pe piața angro nu este aceeași concentrare”.

De asemenea, el a confirmat că „densitatea” benzinăriilor din Moldova este mai mare decât în regiune. „Acesta este unul dintre motivele pentru care marjele fără taxe din Moldova sunt printre cele mai mari. La urma urmei, dacă densitatea benzinăriilor este mare, costurile sunt mari pentru un volum relativ mic de vânzări pe benzinărie. Păi, cât poate câștiga o benzinărie într-un sat?”, a spus el.

Expertul este sigur că Moldova trebuie să decidă – dacă vrem prețuri mici, avem nevoie de concurență și de mai puține stații care vor vinde mai mult combustibil. În acest fel, costurile unitare vor fi mai mici. Dar pentru asta avem nevoie de o conectivitate normală și de calitatea drumurilor.

„Nu există niciun dezastru în Moldova. Dacă se elimină marja, va fi mai puțin rău. Pentru că la sate oamenii sunt gata să plătească cu 1-2 lei mai mult pe litru doar pentru a avea combustibil lângă ei. Nu cred că „să faci un plafon unic pentru toată lumea” este cea mai bună abordare”, a subliniat el

Parlicov a concluzionat că intervenția guvernului în acest sector și reglementarea prețurilor este excesivă: „Dar atunci când alte mecanisme nu funcționează pe deplin, politicienii iau astfel de măsuri administrative. În opinia mea, acest lucru nu este sustenabil.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
26.2 ° C
26.2 °
26.2 °
27 %
6.7kmh
0 %
mar
26 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
18 °