Industrii
AcasăActualA fost depusă o plângere împotriva companiei Yandex pentru abuz de poziție...

A fost depusă o plângere împotriva companiei Yandex pentru abuz de poziție dominantă în Moldova. Consiliul Concurenței investighează cazul

Ieri, 23 ianuarie, Consiliul Concurenței a inițiat prima sa investigație privind piețele digitale. Este vorba despre aplicațiile Yandex Go și Yandex Pro ale companiei de taxi. Șeful Consiliului, Alexei Gherțescu, a precizat pentru BP că la începutul lunii decembrie 2022 a fost depusă o plângere împotriva firmei, în care se acuză abuzul de poziție dominantă și excluderea de pe piață a platformelor concurente. 

Gherțescu a precizat că Consiliul a început o investigație după o analiză preliminară a unei plângeri, în timpul căreia organul a adunat informații suplimentare. „Consiliul nu începe aproape niciodată o investigație imediat după ce primește o plângere (în rarele cazuri în care primește una). Acesta colectează mai întâi date care pot confirma indicii de încălcare și abia apoi inițiază un caz”, a adăugat el.

„Ca parte a investigației, Consiliul Concurenței trebuie să analizeze în detaliu piața relevantă pentru a stabili dacă Yandex deține o poziție dominantă și dacă abuzează de aceasta”, a precizat Consiliul într-un comunicat de presă.

Întrebat de ce nu a fost demarată ancheta în urmă cu un an, Gherțescu a răspuns: „Și eu am avut aceeași reacție și eram sigur că multă lume va crede că acest dosar a fost deschis special pentru cineva. Dar adevărul este că este vorba de o plângere specifică care a fost găsită ca fiind o încălcare a legii. Dacă acest lucru este adevărat sau nu, vom afla pe parcursul procesului”.

Menționăm că serviciul de taxi Yandex a intrat pe piața moldovenească în vara anului 2017 cu sprijinul fostului președinte Igor Dodon. Compania, care a preluat conducerea pe piața rusă, a fost fondată de miliardarul rus Arkadie Voloj. Voloj a fost pus pe lista de sancțiuni a UE în vara anului trecut și a părăsit firma la sfârșitul anului 2022. După plecarea sa, compania s-a divizat în două părți, iar ca urmare a acestei reforme, guvernul de la Moscova și-a consolidat controlul asupra Yandex.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
MGM ro DI-4357
Chișinău
câțiva nori
-2.8 ° C
-2.8 °
-3.8 °
88 %
2.6kmh
20 %
lun
-2 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
6 °
vin
4 °
Real Business Ro DI_4410