Vă prezentăm Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Săptămâna trecută a fost despre gaz. Rezultatele auditului privind datoria istorică a Moldovagaz față de Gazprom sunt gata și au fost publicate. Auditul a confirmat multe declarații anterioare ale experților, potrivit cărora cea mai mare parte a datoriei istorice a malului drept, de 700 de milioane de dolari, nici măcar nu reprezintă o datorie.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, o parte din datoria istorică – 276 de milioane de dolari – nu are documente doveditoare, în pofida faptului că auditorii le-au solicitat în mod repetat. Potrivit lui Parlicov, datoriile în cauză au fost formate înainte de 2003 și transferate către Factoring Finance, o companie afiliată Gazprom.
O altă sumă – 400 de milioane de dolari – nu poate fi recuperată deoarece are termenul de executare depășit, iar Gazprom nu a făcut nimic în acest sens. „Adică, conform contabilității, există datorii, dar procedurile legale de confirmare a acestora nu au fost îndeplinite.”
Auditul a arătat că activitatea Moldovagaz nu a fost deloc o afacere pentru Gazprom, ci o pârghie de presiune politică. Și că însăși Gazprom a permis acumularea de datorii. Drept urmare, auditorii au ajuns la concluzia că 676 de milioane de dolari ar putea fi anulate.
În plus, ei au analizat alte acțiuni ale Gazprom și consideră că Moldova poate înainta pretenții financiare împotriva holdingului rusesc. Astfel, autoritățile moldovenești nu au calculat încă valoarea prejudiciului, dar au calculat cât sunt gata să restituie Gazprom-ului pe baza rezultatelor auditului – doar puțin peste 1% din datoria istorică – 8,6 milioane de dolari.
Ce părere are Gazprom? Gazprom nu este de acord în mod categoric și își va apăra drepturile prin toate mijloacele disponibile. Concernul rus a mai subliniat că auditul nu a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz și nici alegerea companiei de audit nu a fost agreată cu ei.
Parlicov a declarat că Moldova nu se aștepta la o reacție pozitivă din partea Gazprom. Dar a subliniat că există loc pentru discuții. Întrebat despre un eventual răspuns al Gazprom, de exemplu, prin sistarea livrărilor de gaze către Transnistria, Parlicov a dat asigurări că este puțin probabil ca compania să facă acest lucru.
Prețurile medii de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 9,7%, fiind în descreștere cu 1,1 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în luna iulie curent comparativ cu iulie 2022 (10,8%). Astfel, a fost marcată reducerea în continuare a ratei anuale a inflației, înregistrată începând cu luna noiembrie a anului 2022.
În august, din produsele alimentare, diminuări mai accentuate a prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 8,7%, fructe – cu 1,5%, zahăr – cu 1,1%, ulei vegetal – cu 1,0%. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate creșteri de preț la ouă de găină – cu 17,2%.
La mărfurile nealimentare în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 3,4% (inclusiv prețurile la motorină s-au majorat cu 10,5%, la benzină – cu 3,9%.
Concomitent, la serviciile prestate populației în luna august față de luna iulie 2023 s-au majorat prețurile la serviciile de alimentare cu apă potabilă și serviciile de canalizare – cu 4,0%, și serviciile transportului de pasageri – cu 3,7%.
Totodată, diminuări a prețurilor (tarifelor) în luna curentă au fost înregistrate la tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice – cu 2,6%.
În Republica Moldova ar putea dispărea buletinul de identitate. Acesta va fi înlocuit cu o nouă carte de identitate, care va respecta standardele europene. În baza acestui document, cetățenii vor putea intra în mai multe țări, nu doar în Ucraina și Turcia.
Buletinul va avea integrate datele biometrice ale titularului. În plus, datele legate domiciliul sau la locul de reședință temporară a titularului vor fi excluse din toate tipurile de cărți de identitate și permise de ședere. Acestea vor fi disponibile online.
În același timp, ștampila care confirmă participarea la alegeri nu va mai fi aplicată pe hârtia atașată la buletin sau pe cartea de identitate temporară, așa cum se întâmplă în prezent. Un alt amendament îi obligă pe cetățeni să dețină o carte de identitate de la vârsta de 14 ani, în loc de 16 ani.
Aceste modificări vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Iar ceea ce se va întâmpla mai rapid, mai exact până la sfârșitul anului 2023, este lansarea aplicației mobile EVO. În prima fază, cetățenii vor avea acces la documente de identitate digitalizate. De asemenea, în aplicație vor fi disponibile plățile guvernamentale.
Această aplicație va permite locuitorilor Republicii Moldova să nu mai aibă asupra lor buletinul, permisul, pașaportul și alte documente pe suport de hârtie, adică va fi similară cu aplicația Diya din Ucraina.
Și piața de taxi va suferi modificări. Toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi vor fi obligați să se înregistreze juridic pe teritoriul Republicii Moldova, iar sistemele să fie utilizate doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii în sistem de taxi. Totodată, administratorii unităților de transport vor trebui să-i informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare (scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie), precum și despre tarifele aferente utilizării acestor servicii suplimentare. O inițiativă legislativă care are drept scop îmbunătățirea serviciilor de taxi a fost votată de Parlament în prima lectură.
O altă informație pentru toți cei care planifică călătorii de pe Aeroportul Internațional Chișinău. De astăzi, accesul în aeroport este doar pentru personalul aeroportuar și pentru persoanele participante la traficul transfrontalier. Se permite intrarea în baza prezentării documentului de călătorie, controlul căruia este efectuat de către reprezentații administrației aeroportuare. Măsura este luată în contextul fluxului mărit de pelerini din Israel care în perioada 11-22 septembrie 2023, tranzitează teritoriul Republicii Moldova, cu destinația tur-retur în/din Ucraina.
Administrația aerogării solicită prezentarea în aeroport, cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate, pentru a ajuta autoritățile responsabile în degajarea circulației rutiere – excluderea ambuteiajelor din fața aerogării, dar și la fluidizarea fluxului de călători.
În continuare se înregistrează scumpiri la carburanți. Mâine, 12 septembrie, un litru de benzină va costa 26,29 lei. Astfel, potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, prețul este cu 7 bani mai scump decât astăzi. Motorina se scumpește cu 8 bani și ajunge mâine la 23,61 lei.
Miercuri, 13 septembrie, Guvernul se va întruni în ședință, la ora 10:00. Vor fi aprobate mai multe proiecte, printre care: Hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Islandei privind serviciile aeriene și împuternicirea delegației oficiale pentru negocierea acestuia.
Biroul Național de Statistică va prezenta vineri, 15 septembrie, informații despre comerțul internațional cu mărfuri al RM, dar și informații despre Produsul Intern Brut.