Industrii
AcasăActual"0% soluții pentru țară și 100% propagandă". Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului...

„0% soluții pentru țară și 100% propagandă”. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a eșuat

Majoritatea parlamentară nu a susținut moțiunea de cenzură împotriva guvernului inițiată de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Dezbaterile, care au inclus un discurs al premierului, o serie de sesiuni de întrebări și răspunsuri și declarații ale deputaților, au durat cinci ore. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a calificat afirmațiile socialiștilor drept „un cumul de minciuni, lipsă de competență și pregătire profesională” și un spectacol inutil. La rândul său, opoziția a acuzat guvernarea că, din cauza acțiunilor sale, sărăcește populația și înrăutățește viața în Moldova.

În discursul său, Gavrilița și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că a fost nevoită să răspundă la întrebări „ciudate” în loc să lucreze. „Țara se află într-o situație atât de dificilă, iar parlamentul ar trebui să se unească pentru a rezolva problemele cetățenilor, dar în schimb folosește manipularea și minciuna”, s-a arătat indignat premierul.

Ea a spus că pentru opoziție, „spectacolul este mai important decât munca”, iar nemulțumirile lor împotriva guvernului au „zero soluții pentru țară și 100% propagandă”, dar șefa de cabinet crede că opoziția se va alătura într-o zi unui dialog constructiv.

Gavrilița a subliniat că trebuie să dea socoteală doar cetățenilor și a vorbit despre rezultatele guvernului pe anul în curs. În special, a vorbit despre sprijinirea cetățenilor vulnerabili din punct de vedere social, creșterea salariului minim și a pensiei, creșterea prestațiilor, plata compensațiilor și sprijinirea mediului de afaceri în criza energetică.

În ultimul sezon de încălzire, a spus ea, peste un milion de gospodării au primit în medie 3.500 de lei drept compensație pentru plata gazelor.

Premierul a declarat că autoritățile au sprijinit fermierii, au majorat fondul de subvenții, au lansat noi programe de susținere a antreprenorilor, au majorat cotele pentru exportatorii către UE și au îmbunătățit accesul la serviciile publice și interacțiunea cu mediul de afaceri.

Potrivit lui Gavrilița, economia moldovenească a devenit mai sustenabilă: în anul de mandat al guvernului au fost deschise 6.600 de companii noi, cu 1.252 mai multe decât cele lichidate. În același timp, în perioada precedentă – din 2020 până în august 2021 – au fost lichidate cu 2.500 mai multe companii decât au fost create altele noi.

De asemenea, premierul a subliniat lupta guvernului împotriva corupției și a schemelor din companiile de stat, datorită cărora profitul companiilor de stat a depășit 100 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2022. O întrebare cu privire la impactul unei justiții corupte asupra cetățenilor săraci a fost adresată de deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea. El a cerut numărul de telefon a unui procuror sau judecător cinstit care ar ajuta un cetățean să plătească benzina sau să-și cumpere haine.

Gavrilița a răspuns spunând că, cu ajutorul unor justițiari cinstiți, autoritățile distrug schemele și cresc veniturile la buget, în detrimentul cărora ajută cetățenii vulnerabili din punct de vedere social.

În finalul discursului său, prim-ministrul a recunoscut că guvernul are eșecuri și greșeli, dar i-a asigurat pe cetățeni de bunele intenții și capacitățile profesionale și a făcut apel la solidaritate.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a abordat subiecte legate de aprovizionarea cu gaz, pregătirea pentru iarnă, furnizarea de lemne de foc, problemele legate de procedura de moștenire, numirea directorului teatrului Cehov, inflația, compensarea împrumuturilor, sprijinul acordat producătorilor locali, bugetul pentru cheltuieli de capital, numirea directorilor de spitale și multe altele.

Ulterior, 17 deputați au ținut discursuri de denunțare – opoziția a certat guvernul, iar guvernul a certat opoziția. În consecință, majoritatea parlamentară nu a susținut moțiunea de cenzură împotriva guvernului.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
18.2 ° C
18.9 °
16.2 °
49 %
6.7kmh
0 %
lun
15 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Casalot Ro DI_4408