Top activităţi potrivite pentru copii în timpul vacanţei

Responsabilitatea numărul unu pentru fiecare elev este şcoala. Dar cu ce se ocupă aceştia atunci când nu au lecţii de făcut? Magenta Consulting a aflat ce activităţi de divertisment sunt potrivite pentru  copiii care au între 8 şi 10 ani împliniţi, după părerea moldovenilor.

Băieţi

Echipa Magenta i-a rugat pe moldoveni să aleagă 3 cele mai importante şi potrivite jocuri pentru băieţi. În Figura 1 am reprezentat care sunt jocurile pe care respondenţii le-au numit în general (Total) şi care jocuri au fost nominalizate în primul rând. Astfel, conform rezultatelor studiului, cei mai mulţi dintre moldoveni (60%) au numit sportul – jocurile de volei, baschet, fotbal drept activitate potrivită pentru băieţii de 8-10 ani, iar circa fiecare al treilea respondent (28%) consideră că această activitate este cea mai potrivită. Unul din doi intervievaţi au numit cititul cărţilor drept cea mai potrivită metodă de a petrece timpul liber distractiv. Iar jumătate dintre aceştia califică lectura pe primul loc pentru băieţi.

Mulţi au făcut accent pe creativitatea şi motorica copiilor, mai cu seamă, 36% consideră că băieţii trebuie să se joace în constructor. Acest joc a ocupat poziţia trei în top cele mai bune jocuri cu o pondere de 18%. Totodată, moldovenii au ales în topul preferinţelor sale ajutorul pe acasă pentru tata şi jocurile în aer liber, câte 44%.

Cele mai multe simpatii, practicarea sportului a acumulat de la locuitori ai mediului urban, cei care au între 16 şi 20 de ani şi cei între 50 şi 60 de ani şi persoanele cu studii superioare, dar şi cei ce au un venit lunar între 15 şi 20 de mii de lei. Pentru citit pledează preponderent femeile.

Figura 1. Cele mai bune jocuri pentru băieţi cu vârsta de 8-10 ani, practicate în timpul liber,%

false

Fete

În cazul fetelor, lucrurile stau diferit. În primul rând, cred moldovenii, fetele trebuie să citească cărţi – 42%. Per general, ponderea moldovenilor care numesc lectura drept activitate potrvită pentru fete constituie 68%. Tot conform sondajului Magenta, 56% cred că atunci când fetele nu au lecţii de făcut, trebuie să-şi ajute mamele în gospodărie. În topul nominalizaţiilor de cele mai bune activităţi, ajutorul mamei la treburi casnice este plasată pe locul trei. De asemenea, jumătate dintre moldoveni consideră drept potrivite pentru fetele de 8-10 ani, jocurile în aer. Pentru citit s-au pronunţat persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani şi cele care deţin studii medii sau superioare. Ajutorul fetelor oferit mamelor sale este în topul preferinţelor într-o mai mare măsură pentru moldovenii de la sat şi văduvi sau văduve.

Figura 2. Cele mai bune jocuri pentru fete cu vârsta de 8-10 ani, practicate în timpul liber, %

false

Circa jumătate de moldoveni consideră drept oportună lectura, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi. Jocurile de diferite tipuri au obţinut ponderi mai mici, în comparaţie cu cititul cărţilor, ceea ce înseamnă că moldovenii recunosc importanţa educaţiei şi necesitatea investirii timpului în educaţie.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eşantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenţi, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor faţă în faţă.

Ratele de schimb (Banca Nationala)

USD 1 17.4980
EUR 1 19.5425
RON 1 4.0349
RUB 1 0.2549

Meteo (Chișinău)

Mie, 03/06
6 °C
753.8118691091572mm
SSE, 1.5m/s