Rezultatele promițătoare a noului sistem de achiziții publice

Primăvara anului 2017 poate fi numită pe drept inceputul luptei cu corupția în domeniul achizițiilor publice, prin punerea în funcțiune a Platformelor electronice, care sunt componentele portalului unic de stat – M-tender. Crearea lor se datorează Memorandumului semnat între companii comerciale, BERD și Ministerul Finanțelor.

Una dintre ele este Platforma achizițiilor electronice yptender.md, care asigură din punct de vedere tehnic organizarea și desfășurarea achizițiilor publice și comerciale. Instituțiile de stat se adaptează cu noul sistem și îl testează prin efectuarea achizițiilor de valoare mică până la 100 000 lei.

Chiar dacă la prima vedere, termenul “sistemul achizițiilor electronice” pare a fi complicat, procedura este simplă și accesibilă pentru toți utilizatorii, inclusiv și în timpul desfășurării licitației electronice cu reducere în regimul online, atunci când Furnizorii anonimi negociază și reduc prețul. Anonimatul garantează corectitudinea procedurii, deoarece numele participanților se face public după încheierea licitației.

Noul sistem și-a adeverit eficacitatea după primul simestru de activitate, înregistrând economii în valoare de 25%. Economisind timp și mijloace, companiile comerciale nu numai că participă activ la achizițiile anunțate de instituțiile publice, dar și plasează propriile achiziții pe Platforma yptender.md.

Aceasta se datorează faptului că yptender.md utilizează baza sa de date a clienților și oferă suport consultativ la toate etapele desfășurării tenderelor.

În timpul apropiat se prevede a suplini Platforma cu noi servicii moderne pentru clienții înregistrați: suport juridic, suport managerial personal, ajutor metodic pentru întocmirea specificațiilor ș.a.

Ratele de schimb (Banca Nationala)

USD 1 18.5436
EUR 1 20.0354
RON 1 4.1489
RUB 1 0.2405

Meteo (Chișinău)

Lun, 06/04
14 °C
777.8138390708418mm
N, 2.1m/s