Pe ce bază a crescut PIB-ul Moldovei

Produsul intern brut (PIB) al Republicii Moldova, în primul trimestru al anului 2018, s-a ridicat la 37,6 miliarde de lei sau cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În același timp, comerțul intern, industria, tehnologia informației și comunicațiile au devenit sectoarele care au contribuit cel mai mult la creșterea PIB-ului.

Acest lucru a fost comunicat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, care a menționat că sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor devine mai atractiv pentru investitori, înregistrînd cea mai mare creștere din ultimii opt ani, notează Noi.md.

Astfel, valoarea adăugată brută a sectorului tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) a înregistrat o creștere de 9%, iar ponderea sa în PIB a atins 6,6% și continuă să crească.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, aceste rezultate se datorează, în special, creării, la sfîrșitul anului 2017, a primului parc de tehnologii informaționale în Moldova – Moldova IT Park. Scopul principal el acestuia este crearea unei platforme organizaționale cu un pachet de mecanisme și beneficii inovatoare necesare pentru stimularea creșterii industriei IT, crearea de noi locuri de muncă și atragerea investițiilor locale și străine.

În același timp, cea mai mare contribuție la creșterea valorii adăugate brute a fost realizată prin activități precum comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; activități de cazare și catering; transport și depozitare, a căror valoare adăugată brută a crescut cu 6,3%, iar contribuția acestora la creșterea PIB-ului a fost de 1,2 puncte procentuale.

Sursa: NOI.md 

Ratele de schimb (Banca Nationala)

USD 1 17.0571
EUR 1 19.2269
RON 1 4.1254
RUB 1 0.2515

Meteo (Chișinău)

Joi, 15/11
3 °C
768mm
NNE, 4.6m/s