Facilitarea condițiilor de garantare a creditelor acordate IMM-urilor

ODIMM propune condiții noi privind facilitarea procedurii de garantare a creditelor acordate IMM-urilor.

BC „COMERȚBANK” SA este prima bancă care a acceptat aceste condiții propuse de ODIMM.

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) şi BC „COMERȚBANK” SA au semnat un nou contract de colaborare, care prevede simplificarea şi îmbunătăţirea procedurii de garantare a creditelor acordare IMM-urilor. Aceasta este prima bancă-parteneră a ODIMM care a semnat documentul respectiv, astfel acceptând condiții mai avantajoase de acordare a creditelor IMM-urilor care nu dispun de suficient gaj.

Prevederile acordului au fost convenite anterior în cadrul unei ședințe comune, organizate de ODIMM cu toate băncile-partenere, cu scopul de a facilita condițiile de garantare a creditelor acordate IMM-urilor prin intermediul Fondului de stat de Garantare a Creditelor (FGC), gestionat de ODIMM.

Noul acord presupune simplificarea procedurii de garantare şi executarea a garanţiei financiare la 90 de zile de înregistrarea întârzierilor la achitarea creditului.

Totodată a fost redus comisionului anual achitat pentru eliberarea garanție de la 1,5 și 2% la diferite produse, până la 0,5% pentru toate produsele.

În același timp a fost pus pe rol un nou produs de garantare, dedicat întreprinderilor gestionate de femei antreprenoare, care prevede acordarea de garanţii financiare până la 700.000 lei, cu rata de acoperire de până la 70% din valoarea creditului, pe o perioada de garantare de până la 60 luni. Comisionul anual va fi același ca și la celelalte produse garantate – de 0,5 % anual din suma garanției.

Fondul de Garantare a Creditelor este gestionat de ODIMM și are ca scop facilitarea accesului Întreprinderilor Mici și Mijlocii la resursele împrumutate. În prezent FGC garantează 50 sau 70 la sută din creditele accesate de întreprinderi nou-create, întreprinderi care au mai mult de un an de activitate, întreprinderi exportatoare de mărfuri şi materiale, întreprinderi gestionate de tinerii antreprenori cu vârsta cuprinsă între 18-30 ani și întreprinderi gestionate de femei. Garanțiile financiare acordate pot acoperi până la 70 la sută din credit.

Până în prezent cu suportul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) au fost acordate garanţii financiare în valoarea de cca 48 mil. lei, la peste 230 de companii, care au obţinut credite bancare în valoare de cca 132 milioane lei, acestea contribuind la implementarea proiectelor investiţionale în valoare cumulativă de cca 207 mil. lei.

Pe parcursul activității, ODIMM a stabilit colaborea cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova, printre care FinComBank SA, BC Moldova-Agroindbank SA, BC Victoriabank SA, Banca Comercială Română Chişinău SA, BC ProCredit Bank SA, BC Moldindconbank SA, BC Comerţbank SA.

Ratele de schimb (Banca Nationala)

USD 1 17.4407
EUR 1 19.5379
RON 1 4.0375
RUB 1 0.2533

Meteo (Chișinău)

Joi, 04/06
23 °C
753.8118691091572mm
WSW, 5.7m/s