Erotica nu este efectivă!

În ultimul timp despre problemele sexismului şi eroticii în publicitate se vorbeşte destul de mult. La urma urmei publicitatea – constituie una din principalele mijloace de promovare a afacerii, precum şi o parte a metodei de educare a societăţii, în special a copiilor. Iar, uneori, mesajele publicitare incorecte pot contribui la crearea imaginii distorsionate a unui model sau percepţie a aspectului vieţii. Iată de ce înţelegearea princiipilor de „poate”, „nu se poate” sau „nu se recomandă” astăzi în publicitate sunt relevante ca niciodată. Apropo, Asociaţia Agenţiilor de Publicitate din Moldova cu suportul UN WOMEN MOLDOVA au elaborat proiectul Ghidului privind evaluarea sexismului în publicitate. Acest document este o recomandare pentru toţi participanţii pieţii publicitare: clienţi, producători şi distribuitori a publicităţii, precum şi pentru cei care sunt meniţi pentru reglementarea şi controlul acestor probleme.

Unul din argumentele amatorilor de folosire (aplicare) a eroticii în publicitate este convingerea că aceasta contribuie la creşterea aplicabilităţii mesajului publicitar. Acum a apărut dezminţirea acestei erori. Cercetărorii din Universitatea Ogaio, ce au elaborat cercetările întrebării “Se vinde sexul sau violenţa?”, bazat pe 53 experimente şi publicat în revista ştiinţifică americană Psychological Bulletin, au demonstrat că publicitatea erotică nu este efectivă. Secenele cu caracter erotic nu crează efect respingător, dar nici efect pozitiv nu crează. Iar cercetările distribuitorului Wal-Mart a arătat că publicitatea este mai efectivă cu 18% cînd este amplasată pe sait-uri familiale, ceea ce exclude complet erotica din mesajele publicitare.

Puteţi să spuneţi, desigur, că acolo în America, departe de Republica Moldova. Dar legile psihologice şi moralităţii sunt la fel de valabile - de aceea clienţilor noştri şi agenţiilor publicitare trebuie să cîntărească bine conţinutul comunicaţiilor sale de marketing.

Asociaţia Agenţiilor de Publicitate ААРМ

Ratele de schimb (Banca Nationala)

USD 1 17.3920
EUR 1 19.4833
RON 1 4.0272
RUB 1 0.2515

Meteo (Chișinău)

Vin, 05/06
29 °C
754.5619306704598mm
SW, 9.8m/s