Concursul „Polobocul de aur” a contribuit la creșterea semnificativă a calității vinului de casă

Concursul „Polobocul de aur”, desfășurat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a contribuit esențial la creșterea calității vinurilor de casă, în ultimii ani vinurile participante la concurs înregistrând un salt enorm în calitate, a constatat șeful Catedrei Enologie a Universității tehnice, Anatol Bălănuță. Comisia de degustare în cadrul concursului Polobocul de aur, prezidată de Anatol Bălănuță, a ales joi 8 cele mai bune vinuri artizanale dintr-o plajă de 100 de probe, propuse în competiție de gospodari din întreaga țară. Premiile, câte un butoi din lemn de 120 de litri, vor fi înmânate în cadrul Festivalului vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de aur” ce se va desfășura la 14 mai, în apropierea orașului Căușeni.

Elizaveta Breahnă, expert-vinificator în cadrul Oficiului Național a Viei și Vinului, a apreciat că producătorii de vin de casă au bune cunoștințe tehnice, fapt care se simte și în calitățile organoleptice ale mostrelor depuse la concurs. Dna Breahnă a exprimat disponibilitatea ONVV de a susține în continuare instituționalizarea producătorilor de vin, inclusiv prin instruiri și sprijin acordat Asociației micilor producători de vinuri.

Alți membri ai juriului, directori și tehnologi ai întreprinderilor de vinificație, au fost de acord cu propunerile ONVV, inclusiv și-au manifestat interesul de a participa la instruirile organizate pentru producătorii de vin de casă. „Dintr-o sută de probe 88% au fost vinuri calitative. Totuși, Polobocul de aur trebuie să aibă o preselecție mai riguroasă a probelor din concurs la nivel raional”, a propus Constantin Olaru, directorul SA Vismos.

Jurnalistul și autorul bloggului www.finewine.md, Andrei Cibotaru, s-a arătat și el surprins de calitatea vinurilor participante în concurs. „Cunosc mai multe companii vinicole care au crescut din rândul producătorilor de vin de casă. Am degustat vinuri neașteptat de bune la Polobocul de aur și mulțumesc Camerei de Comerț și Industrie pentru invitația la această experiență”, a declarat Andrei Cibotaru.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Vladimir Didilică, a mulțumit membrilor juriului pentru deschidere și contribuție la buna desfășurare a concursului. Potrivit dlui Didilică, unul din obiectivele acestuia, de a spori calitatea vinului de casă, a fost atins, urmând ca eforturile ulterioare să se concentreze pe ajutorul producătorilor de vin artizanal în înregistrarea de întreprinderi și intrarea pe piața vinului industrial.

Amintim că concursul „Polobocul de aur” este la a 13-a ediție, având următoarele categorii:

1. Vin tânăr din soiuri tehnice din specia Vitis vinifera
a) cel mai bun vin alb
b) cel mai bun vin roşu
c) cel mai bun vin rose
2. Vin tânăr din soiuri hibride şi din specia Vitis labrusca
a) cel mai bun vin alb
b) cel mai bun vin roşu
3. Vin de casă păstrate mai mult de un an
a) cel mai bun vin alb
b) cel mai bun vin roşu
4. Vinuri de desert
a) cel mai bun vin alb
b) cel mai bun vin roşu
5. Vin din soiuri autohtone
a) cel mai bun vin alb
b) cel mai bun vin roşu

 

 

 

Ratele de schimb (Banca Nationala)

USD 1 17.4407
EUR 1 19.5379
RON 1 4.0375
RUB 1 0.2533

Meteo (Chișinău)

Joi, 04/06
18 °C
754.5619306704598mm
W, 3.1m/s